Dnes je sobota, 27.november 2021, meniny má: Milan
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Slaný pórový koláč s bryndzou

jún 11, 2021 - 12:00
Slaný pórový koláč s bryndzou je lahodný a jednoduchý recept, ktorý vás milo prekvapí a určite si nájde miesto vo vašom TOP rebríčku slaných koláčov.
Foto: 
shutterstock
Čas varenia: 
30 minút
Čas prípravy: 
30 minút
Ingrediencie: 
180 g hladkej múky
1⁄2 čl soli
90 g masla
  trochu studenej vody
120 g Oravskej slaniny
1 väčší pór
100 g Bryndze
4 vajcia
1 Smotanu na šlahanie
1 pl olivového oleja
  Soľ
  Čierne korenie
Inštrukcie: 

Najskôr pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou a na kocky nakrájaným maslom a vytvoríme mrveničku. Po lyžičkách pridáme vodu a vymiesime celistvé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chlade odpočívať aspoň pol hodinu. Cesto potom rozvaľkáme do tvaru kruhu a vystelieme ním kruhovú formu na pečenie aj po bokoch. Poprepichujeme ho vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou alebo guľôčkami na pečenie a dáme piecť do rúry na 12 minút pri teplote 200 stupňov. Medzitým na panvici opečieme na oleji slaninku a na kolieska nakrájaný pór. Zmes navrstvíme na upečený korpus. V miske vymiešame smotanu, vajcia a bryndzu, podľa potreby osolíme a okoreníme. Túto plnku rovnomerne navrstvíme na koláč a dáme ho piecť pri teplote 180 stupňov na asi 30 minút. Po miernom vychladnutí môžeme podávať. 

Poznámky: 

Pór je liečivá zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom.

  • Pór je pre náš organizmus veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Vysoký obsah vitamínu C ho radí k prírodným liečivám vírusových ochorení, pričom ho je možné využiť aj pri liečbe kašľu.