Dnes je nedeľa, 24.október 2021, meniny má: Kvetoslava
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Bialetti Moca alebo jednoducho koťogo

marec 30, 2021 - 17:34
História kávovaru u nás známeho aj ako koťogo sa datuje do roku 1933, kedy si Alfons Bialetti patentoval kávovar s názvom Bialetti Moca. Túto metódu prípravy kávy asi netreba ani predstavovať detailne.
Foto: 
Kávoholik

Jednoduchá príprava
Použite koťoga je v princípe veľmi jednoduché a výsledok do istej miery podobný espressu. Teplá voda zo spodnej časti konvičky priviera pod tlakom cez sitko do hornej časti. . Tlak, ktorý počas extrakcie nádoba vytvára, môže mať až 1,5 baru. Záleží od hrúbky namletej kávy, ktorá tvorí vriacej vode odpor. Čím je mletie jemnejšie, tím vyšší tlak sa vytvorí a výsledná káva má o to intenzívnejšiu a horkejšiu chuť. Na rozdiel od pravého espressa však moca netvorí cremu.

Ideálne pre nenáročných
Nespornou výhodou moka konvičky je cena, konštrukčná jednoduchosť a veľmi nenáročná obsluha. Preto si aj viac ako sto rokov od svojho vzniku drží svojich priaznivcov. Keď sa s ňou naučíte pracovať, výsledkom bude káva pripravená za pár minút, s prenikavou a plnou chuťou. Nevýhodu má asi len jednu, keď neustriehnete bod varu, kávu môže prepáliť a nápoj bude veľmi horký, ale keď sa s ňou človek zžije, tak aj toto je prijateľná alternatíva.

 Ako na to:

1, horúcu vodu nalejeme do spodnej časti konvice

2, založíme sitko

3, nasypeme nahrubo zomletú kávu, najlepšie v pomere 10 g na 1 dl vody pre plnú chuť, 6 g na jemnú chuť nápoja

4, zľahka zarovnávame kávu v sitku, príliš netlačíme

5, zostavu položíme na rozohriaty sporák

6, keď káva začne „bublať“, odstavíme ju

7, počkáme, kým sa prefiltruje celý obsah a môžeme servírovať. Najlepšie do teplých šálok, aby sme nápoj udržali čo najdlhšie teplý. 

- - Inzercia - -