Dnes je piatok, 17.september 2021, meniny má: Olympia
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Bezkofeínová káva neznamená zdravšia

február 12, 2021 - 10:00
Pamätáte si ešte Meltu? Detskú bezkofeínovú kávu, ktorej pitím sme chceli napodobňovať rodičov pri ich kávičkových rituáloch?
Foto: 
shutterstock.com

V skutočnosti však nešlo o bezkofeínovú kávu v pravom zmysle slova, pretože okrem kávovinovej zmesi sa skladá z pražených koreňov čakanky, jačmeňa, praženej mletej raže a cukrovej repy. Táto doba bezkofeínky je ale dávno za nami a dnes je veľmi populárna bezkofeínová káva, ktorú nám pripravia priamo v pražiarni. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim priblížiť vám proces, ako sa k nej z bežnej kávy obsahujúcej kofeín dopracujeme.

Kofeínu musíme zbaviť už zelené kávovníkové zrnká
Za bezkofeínovú sa považuje káva s obsahom kofeínu menším ako 3 mg na 100 g. Pre porovnanie, štandardná káva obsahuje okolo 50 mg na 100 g. Technika výroby bezkofeínovej kávy je jednoduchá. V podstate ide o to zbaviť ešte zelené kávovníkové zrná kofeínu. Tie sa ponoria do prenosového média - tekutiny, kde sa z dreviny vylúhuje celý obsah. Tekutina sa následne prefiltruje, aby sa zbavila kofeínu a zrnká sa opätovne impregnujú zostatkom roztoku, aby sa do nich vrátili oleje a ostatné látky, ktoré v káve chceme.

k55.jpg

Foto: 
kavoholik

Použiť sa dá aj odlakovač na nechty
Tekutina, ktorá sa používa na lúhovanie zŕn môže byť čistá horúca voda, ďalej voda obohatená o CO2 alebo môžeme použiť etylacetát, čiže odlakovač na nechty. Áno, čítate dobre odlakovač na nechty.

 Množstvo chémie
Metóda zbavovania sa kofeínu s horúcou vodou sa nazýva švajčiarska. Je síce najšetrnejšia, ale zároveň aj najpomalšia, čo sa samozrejme odrazí aj na cene kávy.

 Ďalší spôsob, pri ktorom sa používa voda obohatená o CO2 je  výrazne rýchlejší, ale aj agresívnejší. Zanecháva v drevine svoju stopu a tak trošku aj arómu. CO2 je konzervačný plyn a jeho prítomnosť v procese dekofenizácie sa samozrejme odrazí na chuti. Na výslednú cenu kávy výrazný vplyv nemá.

 O etylacetáte asi ani netreba písať veľa. Je to proste agresívna chemikália na báze etanolu. Povolený zostatok vo výslednom upravenom produkte je 10 mg na 1000 g. Čo ľudom so zdravotnými problémami veľmi neublíži ale zase ani nijako nepomôže. Hlavnou výhodou je, že etylacetát sa rýchlo odparí.

Ak chcete vedieť, čo pijete, nakupujte v lokálnej pražiarni
Ak ste si doteraz mysleli, že pitím bezkofeínovej kávy šetríte svoj organizmus, je mi jasné, že už si to pravdepodobne nemyslíte. Aj v tomto prípade však platí, že ak chcete vedieť, akým spôsobom bola upravená káva, ktorú pijete, je najlepšou cestou kupovať ju v lokálnej pražiarni, kde sa na to výrobcu môžete priamo spýtať. Lacnejšie varianty v tomto prípade takmer s istotou znamenajú viac chémie do vášho tela.

- - Inzercia - -